Vi har tidligere skrevet om Retinol. Denne artikkelen kan du lese her:
Retinol, et kraftig aktivt ingrediens i hudpleie


Hva er Glykolsyrer?

Glykolsyrer tilhører en gruppe kjemiske forbindelser kjent som alfa-hydroksysyrer (AHA), og er blant de mest brukte ingrediensene innen hudpleie. Den utvinnes hovedsakelig fra sukkerrør, men kan også finnes i andre frukter og grønnsaker. Denne syren er vannløselig og kjent for sin evne til å trenge inn i huden og hjelpe til med eksfoliering ved å fjerne døde hudceller, noe som fører til en friskere og mer ungdommelig hudoverflate.

Historien bak Glykolsyre

Opprinnelse og tidlig bruk

Bruken av glykolsyre og andre AHA-syrer strekker seg tilbake til antikken hvor historiske opptegnelser indikerer at gamle sivilisasjoner brukte naturlige kilder til disse syrene, som melk og frukter, til hudpleie. I moderne tid ble glykolsyre mer fremtredende i hudpleieprodukter etter vitenskapelige studier på 1990-tallet demonstrerte dens effektivitet i hudforyngelse.

Vitenskapelig anerkjennelse

Glykolsyre fikk bred vitenskapelig oppmerksomhet og ble populær i kosmetisk dermatologi på grunn av dens evne til å forbedre hudens tekstur og utseende. Den ble raskt en favoritt blant dermatologer og hudpleieeksperter verden over.

Bruk av Glykolsyrer i Hudpleie

Glykolsyre brukes i en rekke hudpleieprodukter, inkludert ansiktsrenser, tonere, serum og kremer. Den er spesielt verdifull i produkter som målretter mot aldringstegn som rynker og fine linjer, samt hudtilstander som akne og hyperpigmentering.

Eksfoliering og fornyelse

En av de primære bruksområdene for glykolsyre er dens eksfolierende effekt. Ved å løse opp bindingene mellom døde hudceller på hudoverflaten, fremmer glykolsyre cellefornyelsen og gir plass til ny, frisk hud.

Hydrering og klarhet

I tillegg til dens eksfolierende virkninger, har glykolsyre også hygroskopiske egenskaper, noe som betyr at den tiltrekker og binder fuktighet i huden. Dette gjør glykolsyrebasserte produkter til et utmerket valg for personer som ønsker å forbedre både hudens fuktighetsnivå og klarhet.

Vi selger produkter med Glykolsyre fra Neostrata, Elixir og Zo Skin health i klinikk og nettbutikk.

Se utvalg av produkter med Glykolsyre her:
Produkter med Glykolsyre

Effekten av Glykolsyrer i Hudprodukter

Hudens tekstur og utseende

Regelmessig bruk av hudpleieprodukter som inneholder glykolsyre kan føre til merkbare forbedringer i hudens tekstur og utseende. Brukere kan oppleve en reduksjon i synligheten av porer, en glattere hudoverflate og en generell forbedring av hudtonen.

Langsiktige fordeler

Ved langvarig bruk kan glykolsyreprodukter bidra til en reduksjon av fine linjer og rynker, en bedring av hudens fasthet og elastisitet, samt en mer jevn hudtone ved å redusere mørke flekker og hyperpigmentering.

Forskjellen mellom AHA og PHA

Mens glykolsyre (en AHA) er velkjent for sin effektivitet i hudpleie, har polyhydroksysyrer (PHA) også begynt å få oppmerksomhet for sine unike egenskaper. PHA-syrer som glukonolakton og laktobionsyre, tilbyr lignende fordeler som AHA-syrer, men de er større molekyler som ikke trenger like dypt inn i huden. Dette gjør PHA-er ideelle for de med sensitiv hud, ettersom de gir mindre irritasjon sammenlignet med AHA-er.

Fordelene med PHA

PHA-er er ikke bare mildere, men de har også antioksidantegenskaper og er fuktighetsgivende. De arbeider på hudens overflate for å forbedre tekstur uten den potensielle irritasjonen som kan oppstå med sterkere syrer. Dette gjør dem til et godt alternativ for de som kanskje finner AHA-er for sterke eller de som har hudtilstander som rosacea eller eksem.

Ideell for daglig bruk

På grunn av deres milde natur, er PHA-er ideelle for daglig bruk og kan ofte brukes sammen med andre hudpleiebehandlinger uten å øke risikoen for irritasjon. Dette gjør dem til et verdifullt tillegg til enhver hudpleierutine, spesielt for de som ønsker fordelene av syrer uten bivirkninger.

Disse egenskapene gjør PHA-er til et tiltalende valg for mange som ønsker å utvide deres hudpleieregime med syrebaserte produkter, men som trenger en mildere tilnærming.

Glykolsyre er uten tvil en kraftfull ingrediens i hudpleie, og dens popularitet fortsetter å vokse ettersom flere oppdager dens mange fordeler. Enten målet er å oppnå en klarere, glattere hud eller å bekjempe tegn på hudaldring, er glykolsyre et pålitelig valg for effektive resultater.