Botolinum toxin Type A som er det egentlig navnet, er en nervegift som har blitt brukt som “muskelavslappende” og nerveblokkerende middel innen medisinsk behandling helt siden 80 tallet. Det finnes i dag et hundretalls medisinske bruksområder for Botox foruten rynkebehandling, men TBL Medical Bergen vil i hovedsak fokusere på det kosmetiske aspektet med bruken av legemiddelet.

Les også: 15 Ting du mest sannsynlig ikke visste om Botox

Botox i skjønnhetsbransjen – En tilfeldighet?

Bruken av Botox i skjønnhetsbransjen fikk sin spede begynnelse med en tilfeldighet på 80 tallet. Det var legeparet Jean and Alastair Carruthers som oppdaget Botox sin fantastiske egenskap til å rette ut rynker, med en ren tilfeldighet i 1987. Botox var allerede kjent som et muskelavslappende middel, men at effekten av dette skulle medføre den drastiske positive endringen i huden var det ingen som kunne forutse

Botox Cosmetic fra Allergan hos TBL Medical

Dr Jean jobbet som øye-lege og brukte Botox til å behandle pasienter mot skjeling og ukontrollert øye-bevegelse (såkalt leamus). Dr Jean var naturlig nok redd for uønsket bivirkninger ved å bruke dette høy-potente legemiddelet så nært inntil øynene til pasientene. Dr Jean fulgte derfor ekstra med på potensielle bivirkning og ba samtidig alle pasientene om å registrere endringer (bivirkninger) som måtte oppstå i etterkant av behandlingen.

Kort fortalt var det mange som meldte om bivirkninger, men ikke av det negative slaget. Faktisk var det sånn at en del av pasientgruppen ikke bare ble kvitt skjelingen og leamus, men samtlige pasienter som var eldre enn 30 år meldte om om positive bivirkninger. De rett og slett kvitt rynkene rundt øynene etter behandlingen hos Dr Jean. Resten er historie. FDA godkjente Botolinum toxin Type A til å midlertidig fjerne rynker i panne i April 2002

Hvordan fungerer Botox?

Vi har allerede stadfestet at Botox er en nervegift som blir brukt som et såkalt muskelavslappende middel. Men er egentlig Botox et muskelavslappende middel i ordet rette forstand? Botox virker på den måten at nervegiften blokkerer nervene til muskelen som forteller muskelen til å trekke seg sammen, slik at muskelen “står i åpen posisjon”. Dette medfører huden rundt muskelen blir strekt ut og på den måten vil rynkene visuelt forsvinne. Det høres kanskje drastisk ut å hemme muskler i ansiktet med tanke på mimikk, men om behandleren har erfaring så vil man fortsatt ha naturlig mimikk i området som behandles.

Hvor lenge varer en Botox behandling?

Dette er et spørsmål med flere svar da det er mange faktorer som spiller inn, men en tommelfingerregel er selve muskel hemmingen varer mellom 4 til 6 mnder. Nå er det ikke sånn at rynkene kommer tilbake, selv om muskelen igjen er i full vigør. Etter at huden har fått “slappet av” i 4-6 mnder, så tar det en god stund før huden får tilbake furene og rynkene som var der før behandling. Faktorer som spiller inn når dette spørsmålet skal besvares er: Pasientens alder og genetikk, behandlingsted, størrelse på muskelen som skal hemmes og hvor mye den aktuelle muskelen tidligere har blitt brukt.

Hvor lang tid tar det før man oppnår resultat?

Igjen, så er dette et spørsmål med flere svar, men en tommefingerregel er at Botoxen oppnår full effekt etter ca 1 uke. Det vil si at muskelen er hemmet etter en uke, men huden trenger som oftest enda en uke for å “rette” seg ut fullstendig. Etter totalt to uker vil botoxen ha maksimal effekt.

Er botox en trygg behandling?

Er det trygt å få Botox injisert i ansiktet? Vi har jo lært at Botox er en nervegift og at denne blokkerer signalene til musklene. “Dette kan da ikke være trygt å få sprøytet inn i ansiktet?”
Vi forstår at man blir skeptisk når man leser dette og det er sunt med en god dose skepsis til alle slike behandlinger.

Botox blir ansett som en av de tryggeste behandlingene man kan få utført for fjerning av rynker. Det utføres millioner av Botox behandlinger pr år og det er dokumentert svært få komplikasjoner med denne behandlingen.

Den største faren med Botox behandling er at man velger å få behandling av en som ikke forstår ansiktets anatomi, slik behandleren hemmer muskler som ikke skal hemmes. Velg en sykepleier med lang erfaring og med relevant kursing og utdanning.

Hvilken områder kan behandles med Botox?

Det finnes et hundretalls forskjellige indikasjoner for bruk, men i den kosmetiske verden så er det hovedsakelig følgende områder som kan behandles med Botolinum toxin

  • Panne – Tvers-over rynken i panne (Frontalis)
  • “Sinnarynken” – rynkene mellom øyebryn (Glabella)
  • Rynker rundt øyne eller såkalt “kråkeføtter” (Obicularis Ocoli)
  • Stoppe overdreven svette i armhuler (Hyperhidrose)

Referanser: Wikipedia artikkel
Les mer om de forskjellige Botox behandlingsområdene