Oppdatert 20 November 2023 - Denne artikkelen er flere år gammel (12 år), men vi har valgt å oppdatere den for å fjerne henvisninger til det reseptbelagte legemidler da vi er frykter artikkelen kan ansees som reklame for det aktuelle legemiddelet.  I henhold til legemiddelforskiften om reklame for reseptbelagte legemidler er vi usikker på om vi har lov å skrive artikler om emnet.  For å være sikker på at vi ikke bryter noen lover,  fjerner vi alle referanser til det reseptbelagte legemidler i nye og gamle artikler om emnet. Vi har derfor byttet ut legemiddelnavnet med [Legemiddelet] i denne artikkelen.

Botox ble oppdaget ved en tilfeldighet.

Det var legeparet Jean and Alastair Carruthers som oppdaget [Legemiddelet] sin fantastiske egenskap til å rette ut rynker, med en ren tilfeldighet i 1987. Samtlige pasienter som hadde fått injisert [Legemiddelet] for mot skjeling og ukontrollert øye-bevegelse (såkalt leamus) meldte om en positiv bivirkning. Les mer om: Tilfeldigheter gjør at vi bruker BOTOX til å fjerne rynker

2. [Legemiddelet] er en ”pølse gift”

Botox står for Botulinium toxin, og kommer av bakterien som oppstår ved “feil håndtering” av kjøttprodukter (forderva kjøttvarer). Det ble først oppdaget en mulig terepautisk bruk av botulinium toxin allerede i 1897 av legen Kerner,. Dr Kerner gav bakterien det latinske navnet botolus, som igjen betyr pølse.

3. [Legemiddelet] ble først brukt til å behandle skjeling.

Så tidlig som 1980 ble det utviklet en vitenskapelig protokoll av injeksjonsteder og dosering til bruk av blefarospasme (øyespasme) og skjeling.

4. Vi bruker mer og mer [Legemiddelet] hver år.

Tall fra Apotekforeningen, viser at det årlige salget av [Legemiddelet] i Norge øker kraftig for hvert år. I USA har bruken av Botox for rynker økt 40.6% bare de siste 5 årene.

5. Det kan fjerne menssmerter hos kvinner.

Flere studier fra Australia har påvist at kvinner som sliter med kraftige menstruelle smerter og bekken smerter, kan få meget god effekt av å injisere [Legemiddelet] i bekkenmuskulaturen. Da behandles grunnen til smerten, istedenfor en sedasjon som oppnås ved bruk medisiner. Den kliniske effekten viste seg etter 1-2 uker etter behandlingen, og varte mellom 3-6 måneder.

6. [Legemiddelet] kan stoppe tanngnissing.

Injeksjoner i kjeven med Botox hos de som sliter med tanngnissing vil minske anfallene eller eliminere det helt.

7. [Legemiddelet] kan gi deg flott legger.

I Korea har dette blitt utrolig populært med [Legemiddelet] i leggene.
Kvinner fra Korea har gått på denne spesielle trenden, der det ved hjelp av ultralyd blir injisert Botox inn i muskelen i ankelen for å oppnå en mer raffinert kontur og tynnere legger.

8. Kan forandre ansiktsformen din

Dette har blitt populært hos mennesker som har en ”firkantet” hake og som ønsker en mer oval ansiktform. [Legemiddelet] blir da injisert inn i masseter (kjeve) muskelen for å svekke den.

9. Kan hjelpe slagpasienter med asymmetrisk ansikt.

Hos slagpasienter som mister kontroll over musklene i den ene halvdelen av ansiktet vil den siden som fremdeles er aktiv ofte blir hyperaktiv, og kan gi ett uønsket ansikt utrykk. Ved å injisere botox i den delen som er hyperaktiv, vil det hjelpe dem med å få ett mer avbalansert utrykk. [Legemiddelet] kan også ta bort spasmer / lemus plager i ansiktet.

10. Kan hjelpe deg med ”Bad hairdays” (på en måte)

De fleste vet at vi kan bruke [Legemiddelet] for å behandle ekstrem svette. Som oftest blir det gitt i armhuler, hender og føtter. Men nylig har det også blitt brukt for å hjelpe de som har ekstrem svette i hodebunn. Svette og fukt er som kjent ikke bra for deg som ønsker en perfekt hårfrisyre.

11. Kan forbedre overaktiv blære

Plages du med en overaktiv blære, der ingenting annet virker? Nå kan urologer injisere [Legemiddelet] i blæremuskelen. Effekten er tilsynelatende meget bra, men er ikke godkjent i alle land for inkontinens behandling.

12. [Legemiddelet] der solen aldri skinner.

Nei, det hjelper ikke mot rynker på rumpa, men for de som har kroniske sår og rifter i analringen, kanskje etter en fødsel? Vel, da kan litt [Legemiddelet] i ”stumpen” hjelpe muskelen til å slappe av, akkurat nok til at huden klarer å gro. For de som lurer, så går ikke dette ut over kontrollen du trenger for å gjøre det du vet…

13. Blir brukt hos barn som har CP (Cerebral Parese)

Spasmer hindrer barn med CP til å lære nye bevegelser. Behandling med [Legemiddelet] for å roe spasmene vil bedre barnas mulighet til å lære elementære ting som å kunne gå. Det blir her gitt større dosering enn ved kosmetisk bruk av botox.

14. Det kan gi halsen din ett yngre utseende.

Selv om du er flink å ta vare på ansiktet ditt, så vil alltid halsen alltid fortelle hvor gammel du egentlig er. Noen har kanskje hørt om [Legemiddelet] teknikken som blir kaldt ´Nerfertiti løftet. Her brukes botox i de stramme senene på halsen for å få en lenger hals og mer definert hake.

15.[Legemiddelet] for migrene og hodepine.

Det har blitt gjort mange studier på dette, selv om det ikke er har blitt fastslått at dette gir en garantert effekt, så er dette en behandlingsform som blir mer og mer populær i Norge. Det sies at mellom 50-70 % blir kvitt plagene sine og slutter med medisiner i perioden [Legemiddelet] virker.

16. Stoppe overdreven svette

Overdreven svette (hyperhidrose) er en diagnose som mange sliter unødvendig med, da det finnes en behandling som kan fjerne dette problemet på en enkel og billig måte - nemlig [Legemiddelet].
[Legemiddelet] er den desidert beste behandlingen for overdreven svette (hyperhidrose). [Legemiddelet] injiseres i armhulene, håndflaten eller under bena. Les mer om behandlingen her: Overdreven svette - behanding med [Legemiddelet]