Når det kommer til solbeskyttelse, står mange forbrukere overfor valget mellom fysisk og kjemisk solkrem. Disse produktene tilbyr essensiell beskyttelse mot skadelige UV-stråler, men fungerer på markant forskjellige måter. Denne artikkelen utforsker forskjellene mellom fysisk og kjemisk solkrem, deres fordeler og ulemper, kontroversene som omgir dem, samt deres miljøpåvirkning.

Du kan kjøpe høykvalitets solkremer fra vår nettbutikk: shop.tblmedical.no

Hva er fysisk og kjemisk solkrem?

Fysisk Solkrem

Fysisk solkrem, også kjent som mineral solkrem, inneholder aktive mineralingredienser—oftest titanoksid eller sinkoksid. Disse mineralene fungerer ved å sitte på hudens overflate og reflektere bort UV-stråler.

Kjemisk Solkrem

På den andre siden inneholder kjemisk solkrem organiske forbindelser som oksibenson, avobenzon, og octocrylene, som absorberer UV-stråling gjennom en kjemisk reaksjon som omdanner UV-strålene til varme.

Forskjellen mellom fysisk og kjemisk solkrem

Fysisk solkrem: Se utvalg av Fysiske solkremer

 • Reflekterer solens stråler.
 • Begynner å virke umiddelbart etter påføring.
 • Er ofte tykkere i konsistensen og kan etterlate en hvit hinne på huden.

Kjemisk solkrem: Se utvalg av Kjemiske solkremer

 • Absorberer og omdanner UV-stråler til varme.
 • Krever omtrent 20 minutter for å begynne å virke effektivt.
 • Har en lettere konsistens og er mindre synlig på huden.

Fordeler og ulemper:

Fordeler med fysisk solkrem

 • Ingen kjemisk reaksjon med huden: Fysisk solkrem fungerer ved å fysisk blokkere solstrålene, noe som reduserer risikoen for hudirritasjoner for de med sensitiv hud.
 • Langvarig beskyttelse: Siden de ikke brytes ned i solen på samme måte som kjemiske solkremer, tilbyr fysiske solkremer ofte lengre varighet av beskyttelse under direkte soleksponering.
 • Umiddelbar effekt: Ingen ventetid er nødvendig; beskyttelsen starter så snart den er påført huden.
 • Mindre sannsynlighet for å tette porer: Ofte bedre for de med akne-utsatt hud da de er mindre sannsynlig å tette porer sammenlignet med kjemiske solkremer.

Fordeler med kjemisk solkrem

 • Mer behagelig på huden: Kjemisk solkrem har en lettere konsistens som mange finner mer behagelig å bruke; den absorberes raskt og etterlater ingen synlig rest.

 • Bredere spekter av formuleringer: Kjemiske solkremer kan lettere kombineres med andre hudpleieingredienser, som fuktighetskremer og antioksidanter, noe som gjør dem mer allsidige.

 • Bedre for intens aktivitet: De blir ofte anbefalt for bruk under intens fysisk aktivitet, inkludert vannsport, da de ikke vaskes av like lett.

   

Ulemper med fysisk solkrem

 • Tyngre følelse og synlighet: Kan føles tyngre på huden og etterlate en hvit film, spesielt på mørkere hudtoner.
 • Kan vaskes av lettere: Kan kreve hyppigere påføring, spesielt etter bading eller svetting, da de ikke binder seg til huden på samme måte som kjemiske solkremer.

Ulemper med kjemisk Solkrem

 • Potensiell hudirritasjon: Kan forårsake allergiske reaksjoner eller irritasjon, spesielt hos de med sensitiv hud.
 • Ventetid før effektivitet: Krever en ventetid på omtrent 20 minutter for å bli fullstendig effektiv etter påføring.
 • Miljøhensyn: Enkelte kjemikalier i solkremer er koblet til skader på vannmiljøer, inkludert korallrevsbleking.

Kontroverser

Det har vært bekymringer om sikkerheten til visse kjemiske UV-filtre, som har vært knyttet til hormonforstyrrelser og andre helseproblemer. Denne debatten fortsetter i vitenskapelige kretser og blant forbrukerorganisasjoner.

Miljøaspektet med Kjemiske Solkremer

Kjemiske solkremer har fått kritikk for deres potensielle skadelige effekter på marine økosystemer, spesielt korallrev. Ingredienser som oksibenson har vist seg å være giftige for koraller og bidra til korallbleking.

Konklusjon

Selv om både fysisk og kjemisk solkrem har sine unike fordeler og situasjoner hvor de passer best, er det essensielt å velge produkter som er sikre for både brukeren og miljøet. Hos TBL Medical forplikter vi oss til å kun tilby solkremer som er grundig evaluert og anerkjent som trygge for både kroppen og miljøet. Vi tror på å gi våre kunder fred i sinnet ved å tilby produkter som ikke bare beskytter mot solens skadelige stråler, men også tar hensyn til vår planets velvære.

Valget mellom fysisk og kjemisk solkrem bør baseres på personlige preferanser, hudtype, og miljøhensyn. Det er viktig å velge solkremer som er effektive og trygge både for din hud og for miljøet. Ved å ta informerte valg kan vi alle nyte solen ansvarlig.