Slik går du frem for å fjerne din tatovering

TBL Medical elsker tatoveringer, tøffe tatoveringer.

Behandling: tatoveringsfjerning og fjerning av tatovering med laser, samt prisliste.

Det er kanskje fint å ha navnet til din første store kjærlighet med deg til en hver tid, men når din nåværende kone heter Kari ,så er det kanskje dumt å ha et stort hjerte med Gerd i tatovert på den høyre rumpeball.

Vel, det er mange grunner til å angre på en tatovering, og du er overhode ikke alene, for ca. 50% av dem som tar en tatovering angrer på den innen få år.
Heldigvis er det større muligheter for å fjerne tatoveringen i dag enn det var for kun 10 år siden.

I denne artikkelen vil vi prøve å gi deg en forståelse av hvordan ny teknologi nå kan effektivt fjerne tatoveringer som tidligere har vært umulig å fjerne uten å bruke kirurgi.

Hva er en tatovering?

La oss først få en forståelse for hva en tatovering faktisk er. En tatovering er noe som er permanent synlig i huden din. En tatovering kan enten være noe man har tatt frivillig eller noe som man har fått av for eksempel en ulykke.
Uansett, så er tatovering pigmenter som permanent ligger i hudlaget som kalles dermis. Pigmentene blir ført ned til hudlaget ved å punktere det øverste laget i huden, og så fører pigmenter ned til dermis. Vanlige tatoveringer blir påført ved at man bruker en elektrisk tatoveringsmaskin med nåler fylt med blekk. Nålene går opp og ned i hunden din (Ikke ulik en symaskin eller en tortur maskin fra helvete) og punkterer huden din flere tusen ganger i minutter og fyller hudlaget med blekk.

Kan alle tatoveringer fjernes?

Det korte svaret er rett og slett NEI!

Tatoveringer er ment til å være permanente, så fjerning av tatovering 100% være vanskelig. Når det er sagt så er vi på god vei til å kunne fjerne alle typer tatovering, men problemet er at det finnes hundrevis av forskjellige typer blekk som blir brukt.
Noen er selvfølgelig vanskeligere enn andre. Tar du en tatovering i Norge hos en seriøs tatovør, så er sjansen stor for at han bruker et blekk som lar seg fjerne.
Uansett så vil de nyeste laserne kunne fjerne en stor prosentdel av tatovering på alle typer blekk, slik at de fleste pasienter vil bli fornøyd.

Nå har det seg slik at vi ikke bare har én laser for fjerning av tatovering, men hele 4 forskjellige lasere, så sjansen for at TBL kan få fjernet din tatovering helt er stor.

Metoder for å fjerne tatovering

Før lasere ble tilgjengelig for fjerning av tatovering på 80 tallet, så var tatoveringsfjerning dyrt, vondt og risikofylt. Det ble hovedsakelig brukt 3 forskjellige metoder for fjerning:

  • Sandblåsing – Huden ble rett og slett sandblåst ned til hudens andre lag, og dermed også laget der blekket ligger. Du kan sikkert selv tenke deg hvor smertefullt dette var og hvor store og stygge arr som oppsto etter en sånn behandling.
  • Cryokirurgi – Området ble fryst ned og fjernet med skalpell
  • Amputasjon/hud donasjon – Legen fjernet huden i det området der tatovering var og hentet ny hud fra andre områder.

I noen få tilfeller brukes nok de overnevnte metodene fortsatt, men lasere (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) har nok overtatt som standard for fjerning av tatovering.
(Med andre ord kaller vi dette en lysforsterkning av stimulert utsendt stråling. Dette kan forklares enkelt som at ved bruk av laser blir strålingen synkronisert til en spesifikk bølgelengde for å oppnå maksimal effekt.)

Fjerning av tatovering med laser har minimalt med risiko, smerte og bivirkninger.

Forskjellige lasere for fjerning av tatovering

Lasere har tusenvis av bruksområde, og ble først utviklet så tidlig som 60 tallet for bruk i industrien. Når forskerne utviklet lasere som slipper ut forskjellge bølgelengder på lyset i korte pulser, så ble lasere for medisinsk bruk mulig. Disse laserene kan effektivt fjerne tatoveringer uten risiko for å få arr.

Tidligere var lasertypen som brukt avhengig» på fargen i tatoveringen der Gul og grønn var farger som er vanskelig å fjerne og blå og svart var de fargene som var lett å fjerne.

Det er utviklet 3 forskjellige typer lasere for fjerning av tatovering, der alle bruker en teknikk som heter Q-Switching. Q-Switching sier noe om laserens korte og høy-energi pulser.

  • Q-Switched Ruby laser var den første laseren på markedet
  • Q-Switched Alexandrite kom som nummer to
  • Q-Switched Nd:YAG Nano sekund laser 1064nm laser er den mest brukte i dag. Vi har denne i vår laserpark i tillegg til den nye Pico sekunds laseren.

PicoWay Nd:YAG med Picosekund leveranse (450pico på 1064nm og 320pico på 532nm) fra Synron Candele er nyeste og mest effektive laseren for fjerning for de fleste tatoveringer.
PicoWay er den nyeste laseren i vår laserpark.

Hvordan kan en laser fjerne tatovering?

Laseren fjerner tatoveringen ved at korte høy-energi laserpulser blir skutt mot tatoveringen gjennom det øverste laget i huden og ned til laget der tatovoeringsblekket ligger. Laseren søker mot området der pigmentene ligger, slik at omliggende hud uten blekk ikke blir berørt.
Laserens energi gjør at pigmentet i tatoveringen blir knust i så små biter at kroppen klarer å frakte fremmedlegeme ut av kroppen.
Dette er en tidskrevende prosess som gjerne må utføres 5-7 ganger med 6-8 ukers mellomrom før alt blekk er knust og fjernet.

Forskere har funnet ut hvilken bølgelengde som best fjerner tatoveringsblekk i forskjellige farger, og på den måten så skades ikke hud som ikke er tatovert.

Er det smertefullt å fjerne en tatovering med laser?

Det kan nok være litt vondt å fjerne en tatovering, men det ikke verre enn å faktisk ta en tatovering. Noen sammenligner smerten ved fjerning med at et gummistrikk blir strammet og skutt mot huden din.
Fargen på tatoveringen og området spiller også en rolle for smerten. Områder med tynn hud kan oppleves som mer smertefullt og svart pigment absorberer laseren mer og kan oppleves som mer smertefullt.
Det finnes bedøvende kremmer som du kan få kjøpt på apoteket som kan smøres på huden 1 time før behandling som kan gjøre at smerten blir mindre.
Hør med din behandler hva som anbefales før du bruker noe form for bedøvede eller smertestillende produkter.

Hva kan jeg forvente?

For profesjonelt utført tatovering så vil man typisk trenge 5-7 behandlinger før tatoveringen er borte, ved «hjemmetatoveringer» så vil man mest sannsynlig ikke trenge mer enn 2-3 behandlinger.

Etter første behandling vil området være sårt og det vil føles som man er skikkelig solbrent der. Etter hvert som huden får tid til å leges vil kroppen begynne å frakte bort de knuste blekket og tatoveringen gradvis forsvinne.

Denne artikkelen er skrevet av Rebecca Bergetun som jobber ved Total Body Laser.

Kildedata : Wikipedia, Det store Norske Leksikon, Howstuffwworks og google