Polycystisk ovariesyndrom

Mer informasjon om hårfjerning med laser, samt prisliste.

Uønsket hårvekst er som kjent et av de vanligste symptomene til PolyCystisk OvarieSyndrom (PCOS), og når kvinner som har fått diagnosen PCO eller PCOS kontakter oss er det alltid på grunn av uønsket hårvekst i ansikt eller på kroppen. De som er mest plaget med dette, har ofte hårvekst i ansiktet som kan sammenlignes med hårveksten til en mann. Hårene kan være mørke og grove både på hake og overleppe. Noen har dessverre også hår nedover halsen , på kinnene og mellom brystene.

Hva er PCO ?

Wikipedia beskriver sykdommen som følger:

“Polycystisk ovariesyndrom eller PCOS er en tilstand der det foregår cystedannelser i eggstokker og av den grunn gir hormonforstyrrelser. Bivirkninger av dette er blant annet kvinner får et mer maskulint utseende, overvekt og nedsatt mulighet for å få barn.”

For å ha dette syndromet må man ha minst to av disse tre kriteriene:

  • Forsinket menstruasjonssyklus med 10 eller færre enn 10 menstruasjoner i året.
  • Man får mer hår blant annet skjeggvekst og hår mellom brystene.
  • Det tredje kriteriet er multiple cyster i eggstokkene som bare kan påvises med en ultralyd-undersøkelse.

Faktisk er det så mange som hver syvende kvinne i fertil alder har polycystisk ovariesyndrom.
Dette betyr at de har mange cyster på eggstokkene, med en forhøyet mengde av det mannlige testosteronet. Noen opplever også sjeldnere eller manglende eggløsninger og menstuasjonsforstyrrelser.

Symptomene kommer ofte allerede i tenårene og kjennetegner seg igjen med forstyrret menstuasjonsyklus. Noen opplever lange intervaller mellom blødningene, eller uteblitt menstruasjon.
Noen kan ha en regelmessig menstruasjon, men denne er ofte kraftigere enn hva som er normalt. For de som har manglende eggløsninger kan dette også føre til vanskeligheter å bli gravid. En del opplever også vektøkning, og har tendens til økt hårvekst og uren hud.
Mange føler seg trøtte, har ofte hodepine og har ett søtsug som ikke forsvinner samtidig med manglende metthetsfølelse. Noen vil også ha søvnproblemer og humørsvigninger.

Hvordan kan vi hjelpe med for deg med diagnosen PCO ?

Vi kan nok ikke kurere deg for PCO, men vi kan helpe deg med symptomene som gjør at man får økt hårvekst.
Permanent hårfjerning med diodelaser er en sikker, gir gode resultater og ett tilnærmet permanent hårfritt resultat.
Allerede etter første behandlingen vil du i merke en stor reduksjon i hårveksten. Som oftest vil du kun trenge 4 behandlinger, med ca 4-6 ukers intervall for å bli fullstendig hårfri i det aktuelle området.

Dog er det viktig å huske på at økt hårvekst som kommer av PCO skyldes økt testosteronet i blodet, som igjen betyr at du får økt hårvekst.
Laserbehandlingen kan kun ødelegge de aktive hårsekkene og ikke hårsekkene som du kan bli “aktivert” i framtiden. Dette betyr i praksis at du kanskje må regne med å komme tilbake for vedlikeholdsbehandling.
Kombineres behandlingen med medisiner som p-piller, metformin og riktig kosthold kan du også oppleve lenger hårfrie perioder.
Vi har meget mange fornøyde kunder med diagnosen PCO og PCOS.

Hva er egentlig årsaken til PCO?

Mange mener at PCO er arvelig, men at det også kan oppstå på grunn av overvekt og for lite trening. Noen vil også ha en nedsatt følsomhet for insulin.

Insulin er et hormon som kommer fra bukspyttkjertelen og hjelper oss med opptaket av sukker fra blodet. For de som er overvektige vil de trenge mer insulin enn normalvektige siden fettvev trenger mer insulin for å ta opp og omdanne sukkeret til energi.
Det har vist seg hos personer med PCOS kan en økt mengde av insulin i blodet ytterligere øke overproduksjonen av testosteron.

Hvordan behandler man PCO?

Den mest effektive behandlingen av insulinresistens i forbindelse med PCO er kostforandring, vekttap og fysisk trening.
For de som har vanskelig for å gå ned i vekt kan behandlingen kombineres med Metformin som er et medikament ment for sukkersyke for å få ned insulinnivået.
Nå skal det sies at ca 20% av kvinner med PCO er normal vektige, for disse vil kostendring, vektap sammen med å øke insulinfølsomheten med eventuelt Metformin være en god behandling.

Kostendring

Det anbefales en proteinrik kost med moderasjon av karbohydrater. For de som er også plaget med økt hårvekst og uren hud utover Metforminbehandling kan det forsøkes med behandling som p-piller, hormoner og laser med diodelaser.