Fillere har blitt brukt i over 120 år

Allerede i 1899 injiserte legen Robert Gersuny vaselin inn i skrotum (pungen) til en pasient , slik at det skulle se ut som han hadde testikler. Den uheldige pasienten hadde tidligere mistet de på grunn av tuberkulose og ønsket at det skulle se ut som han fortsatt hadde testikler.

Det første dokumenterte forsøket med leppe filler ble publisert helt tilbake i 1906. En kirurg prøvde å injisere parafin voks(!!) inn i leppene for å få leppene til å se tykkere ut. Som forventet var ikke dette forsøket noe suksess.

Parafinvoks ble brukt som filler til langt ut på 1900 tallet før man oppdaget at en stor del av pasientene fikk infeksjoner. Infeksjonene pga parafinvoks kunne oppsto mange år etter at det ble injisert i huden.

Skadet soldat som har fått bygget opp ansiktet etter han ble skutt i ansiktet.

Filler er framstilt helt naturlig

Restylane var den første og eneste naturlige fremstilte kosmetiske filleren som er laget av ikke animalsk hyaluronsyre, (NASHA gel).

Hyaluronsyre finnes allerede naturlig i kroppen vår og er en av hudens aller viktigste byggeklosser som kan holde sin egen vekt gange 1000. Den gir huden volum, og hjelper til med å holde huden spenstig og elastisk. Når man er ung holder kroppen hyaluronsyre produksjonen oppe og konstant, men allerede i midten av 20 årene reduserer kroppen produksjonen av hyaluronsyre kraftig, spesielt i de dypere lagene i huden. Mindre og tap av hyaluronsyre medfører at vi får de kjente aldringstegnene som tap av volum, linjer og hengende hud. TBL Medical bruker kun fillere fra Restylane.

Syntetiske fillere, også kalt semi permanent filler vil aldri forsvinne helt da kroppen ikke klare å bryte de ned selv over lang tid.

Hydroksylapatitt filler

Fakta
Hydroksylapatitt filler med det engelske navnet Calcium hydroxylapatite (forkortet CaHA) finnes allerede naturlig i skjelettet og i tennene våre. Faktisk består 50% av knoklene våre av Hydroksylapatitt (Mer kjent som beinmineral) og i 97% av tannemaljen. CaHA fillere har ofte en tykkere konsistens enn HA fillere og blir derfor brukt mer til veldig dype rynker og i områder der man må øke volumet ekstremt mye. Radiesse er en fillerprodusent som bruker CeHA som hoved ingrediens i sine fillere.

Polymetylmetakrylat filler

Fakta
Polymetylmetakrylat filler med det Engelske navnet Polymethylmethacrylate (Forkortet PMMA) er i likhet med Polymelksyre et biologisk nedbrytbar stoff som bruker mye i medisinske behandlinger. I tillegg til fillere brukes PMMA til for eksempel til å lage såkalt ben-sement for å lime inn implantater og som fyllstoff i tenner. PMMA brukes også i andre industrier utenom den medisinske, der det kanskje meste kjente produktet er Plexiglass. PMMA fillere vil også inneholde kollagen. Bellafill er en fillerprodusent som lager filler basert på PMMA

Polymelksyre filler

Fakta
Polymelksyre filler med det Engelske navnet Poly-L-lactic Acid er syntetisk fremstilt, men biologisk nedbrytbart materiale. Noe som betyr at den er sikker å bruke i medisinske behandlinger. Polymelksyre blir brukt mye i den «medisinske verden» som for eksempel til suturer (tråd) for å sy sting etter operasjoner eller skade. Sting som er sydd med tråd fremstilt av polymelksyre vil brytes ned av kroppen selv, slik at man ikke trenger å fjerne de – altså biologisk nedbrytbar i kroppen vår. Polymelksyre fillere blir definert som en kollagen stimulerende filler pga dens evne til å øke kroppens naturlige produksjon av kollagen. Kollagen er som kjent kroppens lim og bidrar til å holde huden og spenstig. Typiske områder for polymelksyre fillere er dype ansiktsrynker. Sculptra en en fillerprodusent som lager filler basert på polymelksyre.

Hyaluronsyre filler

Fakta
Hyaluronsyre filler med det Engelske navnet Hyaluronic acid (forkortet HA) er helt naturlig og finnes allerede i de fleste organer i kroppene, spesielt i huden vår. Hyaluronsyre i huden er det som gjør at gjør at den holder seg hydrert, elastisk og volumiøs. Når kroppens naturlige Hyaluronsyreproduksjon avtar fra midten av 30 årene starter de typiske aldringstegnene som hengende hud, volumtap i hud og rynker. Juvederm, Restylane, Belotero er fillere som bruker HA i sine fillere.

En fillerbehandling skal gi deg et naturlig utseende

Mange tenker først og fremst på svulmende unaturlige store lepper når man snakker om filler. Ja, man kan selvfølgelig få såkalte “duck-lips” ved hjelp av filler dersom man ønsker det, eller om behandleren ikke utfører behandlingen riktig. Men dersom behandleren er flink, så skal fillerbehandling gi deg et helt naturlig og yngre utseende uten at det vil være mulig å se at du har fått en behandling.

comparison photo1 comparison photo2
En dyktig behandler vil gi deg et naturlig utseende uten at du ser "behandlet" ut.

Fillere er midlertidig

Fillerebehandling er en rask og effektiv behandling for å tilføre huden volum og elastisitet, men som med mange andre kosmetiske behandlinger varer de ikke evig. Fillere i leppene varer typisk 3-6 mnd, andre områder i ansiktet varer det kanskje 12-18 månder før kroppen har brutt ned og absorberert filleren.

Hvem som helst kan sette en HA filler

I Norge er det faktisk ingen lover som sier at man må være sykepleier eller lege for å injisere fillers, da det ikke er definert som et legemiddel. Selv om det er liten risiko med fillerbehandling med Restylane og Juvederm, er det svært viktig at behandleren er godkjent helsepersonell (Lege/sykepleier) med autorisasjon fra enten Restylane eller Juvederm. Det finnes tilfeller der personer med manglende kompetanse har utført behandlingen feil, som igjen medførte at det oppsto kritiske komplikasjoner etter behandlingen (Blindhet og nekrose).