Hva er sprengte blodkar

Telangiektasier er den medisinske terminologien for sprengte blodkar og edderkopp kar (på grunn av sine edderkoppvev-lignende form).
Felles for alle disse betegnelsene er at det kjennetegnes som små tynne, men godt synlige, røde eller blå blodkar som ligger høyt opp i huden.

Selv om disse svært skjemmende karene hører sammen med det store karsystemet vårt, så har de ingen funksjonell verdi for kroppen vår, og kan dermed trygt fjernes med laser.

Ønsker du ben uten skjemmende synlige blodkar, så er laserbehandling med Nd:Yag laser en effektiv ikke-kirurgiske måte å fjerne de på.

Telangiektasier

Hvorfor får man sprukne blodkar?

Hvorfor enkelte personer får mer synlige kar på kropp og ansikt er enda ikke helt avklart, men det man vet er at det er arvelig betinget og at soleksponering og alder spiller en viktig rolle. Noen hudsykdommer som rosacea, sklerodermi og couperose vil også kunne gi synlige kar på utsatte steder som ansikt.

Hvem får sprengte blodkar?

Selv friske unge mennesker kan oppleve å få sprukne blodkar, men dersom du faller innunder en av følgende kategorier er du mer eksponert.

  • Jobber mye utendørs eller har en statisk jobb
  • Har et høyt alkohol inntak
  • Er gravid
  • Går på medisiner med kortison
  • Har en av følgende sykdommer: Lupus, sklerodermi, dermatomyositt.

Hvordan fjerner man Telangiektasier?

Det er heldigvis enkelt å fjerne sprengte blodkar og edderkopp-årer. Ved å bruke en laser/IPL med en bølgelengde som blir absorbert i hemoglobinet, vil det synlige karret bli ødelagt og forsvinne. Dette skjer uten at omliggende hud og vev skades.

Behandlinger

Følgende behandlinger er tilgjengelig: