Hvorfor får vi slapp og løs hud

Alle vil oppleve på et eller annet tidspunkt at huden ikke lenger er så stram og spenstig som den en gang var. Det er flere grunner til at huden mister sin elastisitet og ser slapp ut, men de faktorer som spiller den største rolle er alder, soleksponering og genetikk. Uansett grunnen til slapp og løs hud er det nesten uten unntak er det mangel på elastin, kollagen som er den underliggende grunnen til slapp, løs og rynkete hud .

Alder

Etter hvert som vi blir eldre vil kroppen ikke lenger produsere så mye elastin og kollagen og hyaluronsyre. Elastin gjør huden elastisk, kollagen holder huden sammen og hyaluronsyren gjør at huden kan holde på fukt. Det er helt naturlig at produksjonen av disse tre minsker etter hvert som vi blir eldre, med et resultat at huden ikke lenger ser så stram og fin ut.

Sol

For mye eksponering av ultrafiolett stråling, eller såkalt UV stråling vil fremskynde aldringsprosessen, som igjen medfører at produksjonen av elastin, kollagen og hyaluronsyre minsker.

Genetikk

Vi mennesker er heldigvis forskjellige og grunnen til at vi er forskjellige er det som er nedskrevet i vårt DNA. På samme måte som noen har blå øyne og brunt hår, har noen høy produksjon av av elastin, kollagen og hyaluronsyre i huden og dermed mindre eksponert for slapp og rynkete hud.

Behandlinger

Det finnes heldigvis flere typer behandlinger som kan forsinke og reverse denne prosessen. Trykk på “Behandlinger” for se behandlinger som vi utfører for denne indikasjonen.

Fakta

Kollagen er en gruppe proteiner som utgjør hovedbestanddelen av det nettverket av fiberdannende proteiner og polysakkarider som finnes i vevet rundt cellene (den ekstracellulære matriks).

  • Store Medisinske Leksikon

Mer informasjon

Fakta

Elastin er et bindevevsprotein som særlig finnes i kroppens elastiske bånd, for eksempel i nakkebåndet og arterienes vegger. Nitti prosent av aminosyrene i elastin utgjøres av leucin, isoleucin, glysin, prolin og valin. Elastins polypeptidkjeder er forbundet med hverandre gjennom spesielle derivater av lysin (desmosin, isodesmosin) på en slik måte at strukturen blir tøyelig. Elastin får også hurtig tilbake sin opprinnelige form, derav navnet.

  • Store Medisinske Leksikon

Mer informasjon

Fakta

Hyaluronsyre er et mukopolysakkarid som er en meget viktig del av bindevevets grunnsubstans. Hyaluronsyre finnes også i leddvæske og er med på å gi den dens seige konsistens og gjør den til et svært godt smøremiddel.

  • Store Medisinske Leksikon

Mer informasjon