Hvorfor får noen sprengte blodkar ?

Sprengte blodkar som heter på det medisinske fagspråket telangetasier, er helt ufarlige og med plagsomme da de er kosmetisk sjenerende. Normalt er de overfladiske blodkarene i størrelse i diameter på 0,1-2 mm og kommr som oftest i ansikt og på bena. Noen får det også andre steder som på bryst mage og hals. Er du plaget så er det heldigvis som oftest enkelt å fjerne.

Men hvorfor får noen sprengte blodkar?

Det er mange årsaker til at noen får sprengte blodkar, de mest vanlige går på arvelige årsaker, hormonbehandlinger, når du er gravid pga vektøkning og belastning på venesystemet, overvekt, overdreven soleksponering, spesielt mye solbrenthet , inn og ut av varme og kalde miljøer, livsstil, og sykdommer som f.eks Rosacea.

Rosacea som er en kronisk hudsykdom er veldig ofte en årsak til rødhet i huden og sprengte blodkar, typisk nordisk hud er denne hudsykdommen veldig utbredt.

Kar på lår og legger kan komme av bakenforliggende åre sykdom som åreknuter eller blodpropp i lår eller leggvener, vi ser da til at pasienten tar kontakt med en åre spesialist først for vurdering og eventuell behandling før en begynner med behandling for sprengte blodkar.

Angiom - hemangiom er en snill altså godartet forandring fra en blodåre eller lymfe åre, litt usikkert hvorfor noen får disse.

Hemangiomer som sitter i huden er kun kosmetisk sjenerende, du kan også finne de i indre organer og slimhinner.
Hemangiomer deles inn i forskjellige typer, de kapillære med et utseende som normale kapillærer, er mest vanlig og kalles gjerne fødselsmerker. De kan øke i størrelse når vi vokser men kan også forsvinne av seg selv. En annen variant av de kapillære hemangiomer kalles senile angiomer er små det blir ofte mange av de i løpet av livet.
juvenile som kalles jordbær hemangiomer, er typisk å se hos nyfødte og forsvinner som oftest av seg selv innen barnet har blitt 5 år. og de kavernøse som også blir kalt portsvinflekker.

Cherry angiomer eller kirsebær angiomer er noe vi ser mye av hos oss. De sees som røde prikker og kuler i huden. Det medisinsk navnet er Campbell de Morgan spots, de er helt ufarlige og veldig vanlige. Hvorfor noen får disse vet vi ikke, men vi tror nok det er veldig arvelig.

Cherry angiomer kalles også kirsebærflekker. De ses som små røde prikker og kuler i huden. Et annet navn for dem er “Campbell de Morgan spots”.

Bakgrunn

Cherry angiomer er helt ufarlige, og svært vanlige. Hvor mange man har varierer fra person til person. Det varierer fra 1 til flere 100. Årsaken er ukjent, men arv er en viktig faktor.

Hvordan kan uønskede kar fjernes ?

vi bruker både IPL som står for intens pulserende lys, vår laser er en Dye -VL som er fantastisk til å fjerne alt fra diffus rødhet, karspregninger i ansikt og bryst.

Vi tilbyr også laserbehandling med ND.Yag laser fra Fotona. Denne kan fjerne små til større sprengte kar i ansikt og på kropp.

Normalt er det ikke assosiert med noe nedetid, kun lett hevelse og litt rødhet i området som har blitt behandlet.

Behandlinger

Følgende behandlinger er tilgjengelig: