Som oftest gir Hyperhidrose økt svette i håndflaten (hyperhidrosis palmaris), føttene (hyperhidrosis pedis) eller i armhulene (hyperhidrosis axillaris). Overdreven svette i disse områdene kan være svært plagsomt og gi et betydelig sosialt problem. Heldigvis finnes det svært effektive behandlingsmetoder for å redusere overdreven svette.

Hva er svette?

Svette er for det meste vann (99.5 prosent) og små deler av fettsyrer, urea og salter. Væsken blir skilt ut av hudens svettekjertler (Glandulae Sudoriferae) for å justere kroppstemperaturen. Under ekstreme omstendigheter kan en person svette opptil 10 liter pr døgn.

Årsaken til at vi svetter

Normal svette - normalt vil svetting være kroppens verktøy til å justere ned kroppstemperaturen når den er i aktivitet eller når temperaturen i omgivelsene er høye. Andre faktorer som lavt blodsukker, infeksjoner, stress, overgangsalder og legemidler kan også bidra til økt produksjon av svette.

Hyperhidrose - Den underliggende årsaken til hyperhidrose er ikke klarlagt enda, men det finnes sterke beviser på at forhøyet aktivitet i den sympatiske delen av nervesystemet kan gi såkalt overdreven svette.

Behandling mot overdreven svette

Aluminiumklorid

Kremer med aluminiumklorid (20 prosent konsentrasjon) smøres på områdene med overdreven svette. Dette må gjøres hver dag for å oppnå noe effekt.

Iontoforese

Strømførende bad - Hender eller føtter blir satt ned i et bad med en svak elektrisk strøm. Behandlingen er mest egnet for hender og føtter og må utføres ofte for å ha noe effekt.

Kirurgi

Det er mulig å fjerne svettekjertler i spesifikt område kirurgisk. Dette inngrepet gjøres meget sjeldent.

Medisiner (Systemisk behandling)

Tabletter med oksybutynin er effektive i behandlingen av hyperhidrose, men medisinen kan gi svært ubehaglige bivirkninger (synsproblemer og urinveisplager)

Botox - Behandling mot overdreven svette

Behandlingen går ut på å sprøyte nervegiften botolinumtoksin (botox) inn i områdene der man er plaget med overdreven svette. Botoxen vil “lamme” svettekjertlene fra å produsere svette i opptil 9 mnder etter en behandling. Botox er en svært effektiv og sikker behandling mot Hyperhidrose.

Behandlinger

Følgende behandlinger er tilgjengelig: