Hvorfor mister vi håret?

Det finnes flere grunner til at du kan miste håret på hodet.
Den vanligste grunne er arvelig og hormonell hårtap som kalles androgen alopeci som skyldes genetisk overfølsomhet for androgener. Dette medfører igjen økt produksjon av DHT (dihydrotestosteron) fra testosteron som hårsekkene (spesielt på toppen av hodet) er følsomme for. Produksjonen av DHT vil tilslutt “strupe” blodtilførselen til hårsekkene og dermed produsere mindre/tynnere hår helt til hårsekken dør fullstendig.

En enklere forklaring

Grunnen til hårtap, kan stort sett forklares med at blodsirkulasjonen rundt hårsekkene blir dårligere pga et hormon i kroppen. Etter hvert som de små blodårene (det kapillære blodomløpet) rundt hårsekkene minker, vil de produsere tynnere og tynnere hårstrå, helt til produksjonen stopper helt opp.

Hva kan gjøres for å stoppe hårtap?

Det finnes utallige produkter og behandlinger på markedet som påstår at de kan stoppe og reverse hårtap, men sannheten er at det i dag kun finnes en håndfull som faktisk virker.

Medisiner

Av medisiner finnes det kun to typer som som har bevist effekt og godkjent av helsemyndighetene. Dutasteride/Finesteride og Minoxidil. Den første er en pille som man må ta hver dag resten av livet, den andre er middel man må smøre i hodebunnen 2 ganger for dagen resten av livet.

Behandlinger

Av behandlinger som har bevist effekt er laserbehandling og PRP (Platlet rich plasma) eller såkalt stamcellebehandling og lav-effekt laserbehandling.

Behandlinger

Følgende behandlinger er tilgjengelig: