Kroppens hårproduksjon

Allerede før du er født er det bestemt hvor mange hårsekker du vil ha på kroppen din. Hårsekkene blir dannet i forsterlivet, du vil altså aldri kunne få flere hårsekker enn hva du ble født med. De fleste av hårsekkene vil aldri produsere hår, noen vil kun produsere vellus hår (tynne og nesten usynlige hår) og et fåtall vil produsere såkalte terminalhår (tykke hår med pigmenter).

Etter man kommer i puberteten vil flere og flere hårsekker bli aktivert som følge av kjønnshormonene, noe som betyr at vi får hår på plasser vi ikke hadde hår tidligere.

Kroppens aktivering av hårsekker er sterkt knyttet til den kontinuerlige endringen av hormonproduksjonen som skjer gjennom et helt liv. For både menn og kvinner betyr dette ofte hårvekst der man ikke ønsker hår og mindre hårvekst der man vil ha hår.

Arvelig betinget hårvekst

Hårsekkens evne til å bli aktivert av hormoner arvelig betinget, slik at det er individuelt hvor stor effekt de androgene hormonene har for økning av kroppens produksjon av terminalhår. En plutselig økning av det mannlige kjønnshormonet, androgener, (som også finnes naturlig i kvinner i små mengder) vil i de fleste tilfeller øke antall hårsekker som produserer hår uansett hvor genetisk eksponert man er. Dette gjelder både menn og kvinner

Hirsutisme

Mannlig type hårvekst med ansiktshår, hår på brystet og økt hårvekst på armer og bein hos kvinner, kalles hirsutisme. Hirsutisme kan komme av arvelige faktorer eller hormonforstyrrelse som økt forekomst av androgener. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en typisk tilstand som kan forårsake hirsutisme. Vi har skrevet litt om PCOS og hårfjerning med laser i denne artikkelen: Hårfjerning med laser for deg med PCO/PCOS

Hypertrikose

Hypertrikose er en tilstand med en voldsom økning i hårvekst over hele kroppen, og ikke bare i områder hvor det er normalt med hårvekst. Hypertrikose kan være genetisk arvelig, men kan også komme av stoffskifteproblemer og av bivirkninger av medisiner som kortison. Det finnes mange grader av hypertrikose fra litt økning av hårvekst, til at nesten 100% av kroppen er dekket med tykke hår.

Det er flere grunner til at hårvekst er uønsket

Det finnes mange grunner til at man ønsker å fjerne hår fra kroppen, man trenger altså ikke ha en tilstand eller et syndrom for ønske å stoppe hårvekst i et spesifikt område. Den mest vanlige grunnen er rett og slett det estetiske - Kvinner ønsker for eksempel hårfrie legger, lår, bikinikant og armhuler, mens menn ønsker at rygg og skuldre skal være hårfri. Andre grunner kan være mer plagsomme, som for eksempel kroniske betennelser i hårsekken og inngrodde hår.

Metoder for å fjerne hårvekst

Voksing

Voksing av uønsket hårvekst er en metode som har blitt brukt i hundrevis av år. Metoden går ut på at hårene fester seg i voksen og følger med voksen når man drar den av huden. Hårene brytes helt nede med hårroten, slik at det tar litt lengre tid før at hårene vokser ut igjen. Metoden er ikke permanent og må utføres kontinuerlig for å holde hårene borte.

Hårfjerningskrem

Hårfjerningskrem er en krem man smører på området man ønsker å fjerne håret fra. Når kremen kommer i kontakt med hårene oppstår det en kjemisk reaksjon som gjør at selve strukturen hårstrået smuldrer opp. Som med barbering er det kun det synlige håret som blir fjernet og hårene vil etter hver vokse ut igjen.

Barbering

Barbering er nok den aller mest brukte metoden for å fjerne hår. Et skarpt knivblad kutter av hårstrået helt nede med huden, slik at området ser ut til å være hårfritt. Metoden må utføres med jevne mellomrom for holde området hårfritt.

Threading

Threading er en hårfjerningsmetode der behandler bruker en bommulstråd som tvinnes rundt hårstrået for så å rive det opp. Threading brukes på områder der man trenger en mer presis metode for å fjerne hårene, typisk på øyebryn.

Elektrolyse

Elektrolysebehandling for uønsket hårvekst er en metode der man bruker et spesielt strømbasert apparat for å ødelegge hårsekkene slik at de ikke lenger kan produsere hår. Metoden går ut på at behandler fører en strømførende nål ned i huden mot hårsekken. Strømimpulsen fra nålen fører til at hårsjekken dør og ikke lenger kan produsere hår. Elektrolyse er en velfungerende metode for å fjerne hår permanent, men behandlingen er tidskrevende og smertefull da man må fjerne ett og ett hår. I motsetning til permanent hårfjerning med laser, kan elektrolyse fjerne lyse og tynne hår.

Epilering

Epilering er et annet ord for å rive ut hår fra kroppen. Ofte bruker man en såkalt maskinell epilator som er maskin med et roterende hode som føres over huden for å dra ut hårene. Epilering varer litt lenger enn barbering, da hårene bli revet av helt nede med hårrøttene og ikke bare helt oppe ved huden.

Permanent hårfjerning med laser

Sammen med elektrolyse er laser den eneste metoden for å ødelegge hårsekken permanent, slik at den ikke lenger produserer hår. Laserne produserer en smertefri laserstråle med en spesifikk bølgelengde som søker mot pigmentet i håret. Laserstrålen skytes flere ganger i sekundet mot huden, og hvert skudd er nok til at pigmentet i et stort antall hårsekker varmes opp og ødelegges.

Når hårsekken varmes opp med laserstrålen, ødelegges dens mulighet til å produsere hår, dette uten å skade omliggende hud.

Det har skjedd en rivende utvikling på hårfjerningslasere de siste årene, noe som gjør at dagens lasere er mye mer effektive enn tidligere. TBL Medical har Norges mest moderne lasere for permanent hårfjerning

Vi har tidligere skrevet en artikkel om typiske spørsmål angående laser hårfjerning

Behandlinger

Følgende behandlinger er tilgjengelig: