Hva er akne, kviser uren hud

Akne er mest vanlig i puberteten, men det kommer også senere i livet hos noen og kan være vanskelig å behandle.

Hvorfor får noen akne?

Overproduksjon av talg, tilstopping av talgkjertler og hårsekker, eller en påvirkning av hudbakterier vil kunne føre til akne utbrudd.

Når kroppen produserer for mye sebum (et oljelignende stoff som skal “smøre'' hår og hud) og døde hudceller, tetter de igjen talgkjertelen og danner en myk plugg. Denne kan bue ut og lage en hvit hudorm, som også noen ganger er svart når den har fått luft og har oksidert. Kviser er røde områder med et hvitt senter som oppstår når den blokkerte hår follikelen er betent eller infisert. (kilde NHI)

Det er ikke helt sikkert hva som er årsaken, men arv, stress, hormoner, bakterier og noen medikamenter vil ofte spille en rolle.
Kosthold spiller nok også en rolle og har blitt mye diskutert, akne skyldes ikke dårlig hygiene selv om vi gjerne bruker ordene uren hud om akne.

Hormon endringer i kroppen kan utløse og forverre akne. Det er mest vanlige er hos tenåringer, både jenter og gutter. Mange kvinner opplever økning i perioden før menstruasjon eller ved graviditet. Stress og visse medikamenter kan også forverre akne.

Egenbehandling av akne :

Hos oss vil alle få en analyse med Visia skanning for å kunne gi en riktig evaluering av din hudtype og ditt hudproblem. Vi hjelper å sitte opp et hudprogram som passer til din hud og ditt problem.

Noen kan ha god hjelp av p.pillebruk eller tablettbehandling med f.eks antibiotika. Dette foregår hos egen hudlege eller din fastlege.

Laser mot akne

Vi tilbyr også laser mot Aktive Akne. Denne protokollen fra Fotona bruker en Nd;Yag laser som angriper og demper betennelsen i overaktive sebaktøse/talg kjertler. En positiv bieffekt av laser-handlingen er at den også stimulerer kollagen-produksjonen i det aktuelle området som minsker sannsynligheten for å få såkalte “kvise arr”.

Behandlings prinsipper mot akne

 • Akne i ansikt.

  Skal alltid behandles med lokale midler.

 • Omfang

  Det er viktig at du behandler all hud hvor det er, eller vanligvis pleier å være, akne. Behandlingen vil da også virke forebyggende.

 • Mild akne

  Behandles med midler for påsmøring. Det anbefales å unngå midler som inneholder antibiotika.

 • Ved mer uttalt akne (kalles også middels uttalt akne)

  I ansiktet brukes en kombinasjon av to midler til påsmøring. Tillegg av antibiotika i tablettform kan være aktuelt.

  Ved akne på rygg eller bryst anbefales antibiotika tabletter.

 • Forverrende faktorer bør fjernes

  Hos jenter/kvinner kan bytte av p-pille-merke være effektivt (til Diane). Diane medfører som de andre kombinasjons p-pillene, en liten økning av risiko for blodpropp sammenlignet med å ikke bruke p-pille.

 • Varighet

  De fleste behandlingsopplegg bør pågå i minst to til tre måneder for å kunne bedømme effekt, og vurdere eventuelt skifte til annen behandling.

kilde : https://nhi.no/sykdommer/hud/akne-kviser/akne-behandling/?page=2

Når medikamentell behandling er nødvendig

Antibiotikabehandling kan være nødvendig hos de som er meget plaget og ender opp med arr etter akne. Din fastlege kan hjelpe med dette, det anbefales at antibiotikabehandling vanligvis ikke brukes i mer enn tre måneder, men noen ganger kan lengre behandling være nødvendig.

Dersom aknen gir svært store plager, som byller , arr og smerter anbefales henvisning til hudlege. Istotretinoin kan ofte være nødvendig. Dette er en behandlings kur som ligges opp individuelt for hver person, det er viktig med oppfølging av hudspesialist. Hudlege vil også hjelpe om ikke vanlig behandling hjelper.

Behandlinger

Følgende behandlinger er tilgjengelig: