Platelet Rich Plasma

Det Norske medisinske navnet er egentlig blodplateberiket-plasma forkortet PRP (Platelet Rich Plasma) og har blitt brukt i tradisjonelle medisinske behandlinger i mange tiår, men blir nå mer og mer brukt i kosmetiske behandlinger pga sin celle regenererende effekt.

Hvordan og hvorfor virker det?

Blodet vårt består hovedsakelig av to hovedkomponenter – røde blodlegemer og plasma.
Plasma er full av de hvite blodlegemer (Leukocytter) og vekstfaktorer (Growth factors – wikipedia link). Begge, men spesielt vekstfaktorer er essensielle for å øke cellefornyelsen, hindre nedbrytning (aldring) av kroppens organer og for produksjon av nye kapillærer (Blodsirkulasjon).

Hvorfor mister vi håret?

Grunnen til hårtap, kan stort sett forklares med at blodsirkulasjonen rundt hårsekkene blir dårligere. Etter hvert som de små blodårene (det kapillære blodomløpet) rundt hårsekkene minker, vil de produsere tynnere og tynnere hårstrå, helt til produksjonen stopper helt opp.

Hvordan virker PRP mot hårap?

Ved hjelp av PRP kan vi nå stoppe hårtap og til dels reversere tidlig hårtap.
Det er klinisk bevist, at ved å sprøyte PRP inn i et spesifikt område, økes produksjonen av det kapillære blodomløpet, som igjen betyr at hårsekkene «våkner» til livet igjen.

Hårsekker som kun har produsert tynne hårstrå, vil på grunn av PRP produsere tykke hårstrå igjen. Hårsekker som har stoppet fullstendig å produsere hårstrå er litt vanskeligere, men det er bevist at hårsekker som ikke produserer hår, kan ligge «sovende» i 5 år uten å dø fullstendig.
Det betyr at ved hjelp av økt blodsirkulasjon, så vil disse kunne produsere hår igjen, faktisk har kliniske studier har vist at PRP økte antall produserende hårsekker med 22% i et område på 1 cm2. Nå høres ikke 22% så veldig mye ut, men dette var hårsekker som ikke produserte hår før pasienten ble behandlet med PRP. Studien viste også at hårtykkelsen på produserende hårsekker økte med 70%.

Hvem kan behandles med RPR?

Alle typer alopecia kan behandles med PRP, men alopecia androgenica (Arvelig hårtap) og alopecia areata er typene der det er gjort flest kliniske studier med PRP. Områder der håret er fullstendig er borte , er vanskelig å behandle. Såkalt diffust hårtap (Spredt hårtap, der hårene blir tynnere) er lett å behandle og gir best resultater. Personer som har vært fullstendig skallet over lengre tid vil dessverre ikke kunne behandles, da hårsekkene trolig ikke er aktive lenger.

Hvor mange behandlinger er nødvendig?

Som vi var inne på tidligere, så er hovedårsaken til hårtap reduksjon av blodomløp rundt hårsekkene.

Men hvorfor minker egentlig blodomløpet rundt hårsekkene når vi blir eldre?
Det finnes mange årsaker til reduksjon av blodomløp rundt hårsekkene, men denne artikkelen vil ikke gå i dybden på noen av de. Hormoner og spesielt DHT hormonet (Dihydrotestosteron), spiller en viktig rolle for hårtap. Forskere har konkludert med at DHT er hovedårsaken til arvelig hårtap hos menn. Hormonet struper blodomløpet rundt hårsekkene og hårsekkene dør.

Det finnes flere medisiner som reduserer produksjonen av DHT, der Propecia er den mest kjente og som oftest blir brukt i behandling av hårtap for menn. PRP vil ikke redusere DHT, kun “fixe” det DHT har ødelagt, slik at hårsekkene igjen kan produsere hårstrå.

Selv om det kan være nok med en enkel behandling for å stoppe hårtapet, anbefales det alltid en kur på 3 behandlinger over 3 mnd.

Link : Klinisk studie – Effekten av PRP mot hårtap